Ring +45 42544586

Kontakt os her


Vælg den rigtige silicone fuge til opgaven.

Sanitets silicone #

Sanitets silikonefugemasse er en specifik type silikonefugemasse, der er designet til at blive brugt i vådrum og omkring sanitære installationer såsom badekar, brusere, vaske, toiletter, køkkenborde, fodpaneler og lignende områder. Den adskiller sig fra andre typer fugemasser på grund af dens egenskaber, der gør den ideel til disse. Det er vigtigt at vælge en sanitets silicone af god kvalitet og som indeholder antifungicider, dette er med til at undgår skimmelvækst, mug og andre svampe typer.

I lokaler med høj fugtighed, såsom badeværelser, er det afgørende at opretholde en god luftcirkulation og tørre alle fuger regelmæssigt for at holde sanitetsfugen ren og forlænge dens levetid.

Det er især vigtigt at tjekke fugen for revner eller fugeslip da dette kan føre til vandskader. Forefindes der fugeslip eller revner skal disse udbedres hurtigst muligt.

Byggefuge #

Byggefuge er et meget bredt dækende begreb som spænder over flere konstruktionsdele. Det er vigtigt at vælge den rigtige silicone til formålet for at opnå det bedste resultat, både hvad angår udseende, holdbarhed samt udførelsen.

Malbar fuge #

Også kendt som en MS fuge (modificeret silicone) er en type fuge som egner sig godt både til udvendig fugning og til indvendig fugning da den er modstandsdygtig overfor UV lys samt er overmalbar. Til indvendig fugning hvor en hvid silicone kan bruges anbefales det at bruge typen Interiør silicone da den er nemmere at holde ren end typisk MS fugemasse. Farve udvalget i MS fugemasse er også bredt, og kan derfor med fordel bruges udvendig så fugen kan falde i et med den omkringliggende konstruktion så som mørtelfugen.

Montage fuge/lim #

Denne type silicone eller lim bruges primært til at hæfte to emner sammen, oftest bruges en hurtighærdende silicone/lim så arbejdet kan fortsætte forholdsvist hurtigt efter på emnet.

Brandfuge #

En brandfuge, også kendt som brandsikring eller brandtætning, er en type fugemasse eller tætningsmiddel, der bruges til at forhindre spredning af ild, røg og varme mellem brandopdelte områder i en bygningskonstruktion. Formålet med en brandfuge er at bevare den brandmæssige integritet af en bygning ved at forhindre, at branden breder sig hurtigt til andre områder og giver beboere mere tid til at evakuere og brandvæsenet til at håndtere situationen.

Brandsikringsfuger er afgørende for at overholde brandbygningsregulativer og -standarder, især i kommercielle, industrielle og offentlige bygninger. De installeres normalt i branddøre, brandvægge, brandglaspartier, rørgennemføringer, kabeltrug, ventilationskanaler og andre gennemføringer og samlinger, der kan udsættes for brandpåvirkning.

Når der opstår brand, ekspanderer eller hærder brandfugen ved eksponering for varme, og den danner en tæt barriere, der forhindrer flammer, røg og giftige gasser i at passere gennem åbningen. Det bidrager til at begrænse spredningen af branden til nærliggende områder og giver brandvæsenet mulighed for at bekæmpe ilden mere effektivt.

Der kan både bruges silicone og akryl, men er der risiko for at de fugede emner kan give sig bør en silicone bruges da den er mere fleksibel og smidig. Ved brandtætning er det især vigtigt at følge fabrikantens instalations vejledning samt at det korrekte underlag bliver brugt så deverse regulativer bliver opfyldt.

Det er vigtigt, at brandsikringsfuger installeres korrekt af kvalificerede fagfolk, og at de regelmæssigt vedligeholdes og kontrolleres for at sikre, at de fortsat fungerer som forventet. Dette er afgørende for at bevare bygningens brandsikkerhed og beskytte liv og ejendom i tilfælde af en brand.

Gulvfuge #

Ved samlinger i gulv hvor der er risiko for at betræde fugen er det vigtigt at der bruges en special fugemasse også kendt som gulvfugemasse. Gulvfuge har en kraftigere densitet end anden silicone som er med til at gøre den egnet hvor der er tung trafik eller hvor mennesker færdes. Ofte er det et krav at der visse steder bliver brugt en gulvfuge hvor for eksempel en stilet ikke vil kunne gå ingennem og medføre alvorlige skader. Som regel skal en gulvfuge være dybere end anden fugemasse da den kan blive udsat for et større tryk, tjek fabrikantens vejledning om installeringen inden arbejdet udføres.

Finishfuge #

En finishfuge bliver normalt betraget som den sidste afslutning, det kan være lange garekter, inventar eller vinduesplader for at skjule små revner eller skygger og derved give det sidste finish. Der bruges ikke en speciel fugemasse, men som regel vil en interiør silicone være velegent. Altid tjek producentens anvisning.

Natursten #

I badeværelser, granit bordplader eller andre steder hvor der skal fuges op mod natursten er det særligt vigtigt at tjekke anvisningerne før ibrugtagelse da det ikke er alle typer silicone der kan bruges til natursten. Hvis ikke man er opmærksom på dette kan det meføre at silicone misfarver naturstenen, en misfarvning kan sjældent redes da det også er i dybden at olier fra silikonen trænger ind. Hvis i tvivl, prøv da først at lave en test et ikke synligt sted og iagttag de kommende dage hvor fugen hærder.

Priming #

Priming, også kendt som forgrundbehandling, er en vigtig forberedende proces, der udføres inden fugning for at forbedre vedhæftningen og ydeevnen af silikonefugemassen. Priming er især vigtigt, når man arbejder med porøse eller ujævne overflader, da det hjælper med at forsegle og styrke underlaget, så silikonen kan binde bedre. Tjek med producentens anvisninger hvorvidt den fugemassen kan bruges på det ønskede emne.

Hærdning og dimension #

Hærdning #

Der er flere faktore der gør sig gældende for hvor hurtigt en fuge hærder.

Som en tommelfingerregel kan du gå ud fra: 1-2mm hærdning pr 24 timer. Hver opmærksom på “lukketid”, den tid der går før fugen danner skind og der ikke længere kan arbejdes med silikonen.

Dimesionering #

For fuger med en bredde på 20 mm eller derunder: Dybden = Bredden/5 + 5 (±2 mm)

For fuger med en bredde over 20 mm: Dybden = Bredden/5 + 4 (±2 mm)

Se disse to eksempler for at forstå det bedre:

Eksempel 1: En fuge med en bredde på 15 mm eller mindre. Dybden = 15 mm / 5 + 5 = 3 mm + 5 = 8 mm (±2 mm) Så dybden af denne fuge vil være mellem 6 mm og 10 mm.

Eksempel 2: En fuge med en bredde på 25 mm. Dybden = 25 mm / 5 + 4 = 5 mm + 4 = 9 mm (±2 mm) Så dybden af denne fuge vil være mellem 7 mm og 11 mm.

En god tommelfinger regel hedder sig at fugen skal være halvt så dyb som den er bred, men minimum 6mm og maks 40mm.

Vedligeholdese #

Rengøring: #

Almindelig rengøring, herunder fjernelse af støv, alger, mos, jord og nedfaldene blade skal foretages, da der ellers kan dannes grobund for mikroorganismer med misfarvning til følge. Rengøring foretages med en blød børste. Som rengøringsmiddel foreslås rent vand evt. med lidt brun sæbe eller sulfo. Andre rengøringsmidler kan være klorin eller salmiakspiritus, men der kan være kemiske problemer forbundet hermed, og omhyggelig efterskylning med rent vand anbefales.

Reparation stedvis: #

Stedvis reparation foretages med udskæring af de dårlige fugestrækninger og omhyggelig afrensning af kontaktflader, så de er rene, tørre og fri for olie og løse partikler. Der efterfuges med ny fugemasse, helst med samme fugemasseprodukt som det oprindeligt anvendte. Der primes, når dette anbefales af leverandøren. Reparation foretages ved fugeslip. (adhæsionsbrud)

Udskiftning: #

Udskiftning foretages i princippet på tilsvarende måde. Udskiftning foretages ved fugemassebrud (Kohæsionsbrud) og konsekvent fugeslip. (adhæsionsbrud)